”Fri vilja” ett slag i magen på anhöriga.

neuronser

Jag vet att jag hatade orden ”Fri vilja” medan min son höll på som värst. Allt, precis allt skulle ske av fri vilja.

Enligt Soc så blev det bättre resultat om de gick in i behandling av fri vilja.
På psyket fick de bara stanna om de gjorde det av fri vilja annars kunde de gå därifrån. Deras psykiska mående verkade vara av mindre betydelse.
På MoB:en under avgiftning så skedde den av Fri Vilja. När suget blev för starkt var det bara att gå därifrån och fortsätta droga. Lite utvilad och med mat i magen så orkar de ett tag till.
Det var väl endast polisen som kunde ta reda på dem om de var i  dåligt skick. Då fick de sitta i fyllecell ett par timmar. Tack och lov för det iaf, även om inte vi fick veta något pga sekretessen (över 18 år).

Hur kan någon överhuvudtaget tro att en missbrukare har en Fri Vilja? De har en hjärna som är kidnappad av drogen och det är kidnapparen som styr och ställer. För en liten stund, ibland så kan missbrukaren vilja gå med på saker som vi gör för att hjälpa. Den tanken går fort över när kidnapparen skriker efter att den vill ha mer och mer och mer.
Vi måste först och främst få ut kidnapparen från hjärnan med hjälp av avgiftning och det måste ske under tvång. Först när det är gjort så kan missbrukaren ha en Fri Vilja. En Fri Vilja att bestämma sig hur han/hon vill gå vidare med sitt liv.
Kidnapparen kommer att knacka på med jämna mellanrum. Ofta i början men sedan allt mer sällan. Då gäller det för missbrukaren att kunna stå emot av sin egna Fria Vilja och göra ett eget val om hur de vill ha framtiden.

Då men först då kan vi börja prata om FRI VILJA.

Saying-Good-Bye-

 

En tanke på “”Fri vilja” ett slag i magen på anhöriga.

  1. Det är så bra skrivet! Jag själv är kluven kring det där med tvång och huruvida man ska tvinga människor. Jag vet att det fungerat för en del, att det fått tid till återhämtning och då hunnit komma till sans, precis som du skriver…
    Själv fann jag att jag inte orkade längre. Det fanns absolut ingen ork att fortsätta. Men jag har haft tur, för det som är i omlopp ”där ute” idag är helt galet! Ingen vet vad de drar i sig och fler dör än någonsin… Det där med ”Fri vilja” är svårt, men det kan hjälpa och det kan få fler att faktiskt få en ”fri tanke,” när drogens grepp släpper taget… Svårt som sjutton det där…
    / Janne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s